Zene és gyógyítás

63 / 100 SEO Score

A zenesorozat mostani részében egy egészen más oldalról közelítjük meg a zenét és a tanulást. A zene, mint terápia, fejlesztési lehetőség a hangok által, gyógyulás Mozart dallamaival. Van egy módszer, amelyről talán nem sokan hallottunk, és talán még az érintettek körében sem mindenki. Ez a TOMATIS módszer. Születési rendellenességgel, tanulási problémákkal küzdő gyerekeknek és felnőtteknek segíthet változni, fejlődni, kiteljesedni.

Unger Ágnessel, a Tomatis módszer elkötelezett trénerével beszélgetünk a zene és gyógyítás kapcsolatáról.

MM: Ki találta ki ezt a módszert

UÁ: Prof. dr. Alfred Tomatis francia fül-orr-gégész munkája során egy határterületre tévedt. Rájött, hogy a fül segítségével különböző részterületek érését, fejlesztését lehet stimulálni, azaz tanulni lehet a fül segítségével. No, nem teljesen az iskolából ismert módon!

A fülben található az egyensúlyi szervünk, amely a teljes mozgásban szerepet játszik. A hallásinger feldolgozásához pedig agyunk nagy részére szükség van, sok területét érinti a beszédtől kezdve az írás-olvasáson, helyesíráson, szövegértésen át, a nyelvtanulásig. Tehát a fül stimulálásával számos agyi területre hatással lehetünk.

Hogyan jött rá Tomatis professzor a zene ilyen jellegű hatására?Tomatis a második világháború végén megbízást kapott a francia kormánytól, és 2000 repülőgépekkel dolgozó, azt szerelő beteget irányítottak hozzá. Páciensei halláscsökkenéssel és sok más bajjal is küzdöttek. Betegeinek másik csoportját apja kollégái, operaénekesek alkották. Hozzá járt például Maria Callas vagy Sting is. Véletlenek folytán jött  rá arra, hogy a hallásészlelésen keresztül különböző problémákat ki lehet tapintani, illetve ezen az útvonalon lehet segíteni embereknek.

 Mi a Tomatis módszer lényege?

Az agy stimulálásra Mozart zenéjét, gregorián éneket, emberi beszédet használunk. De ne koncertélményre gondoljanak! A hang egy hullámfajta, a tréning, azaz hallgatás során a zenét frekvenciákra bontjuk. Ráadásul a hangok nem csupán a dobhártyán keresztül jutnak be az agyba, hanem a csontunkon keresztül is. Így a speciális fejhallgató három ponton szól: jobb és bal fülön, valamint a fejhallgató pántjába fölül beépített „csontrezgőn” keresztül is.

Ez egy noninvazív módszer, mégis igen rövid idő alatt, sokaknál, nagy eredményeket lehet elérni. A tanulást a zene speciális feldolgozása biztosítja: a hallgató számára kiszámíthatatlan pillanatban csak a mély vagy csak a magas hanghullámokat játsszuk be a speciális fejhallgatóba úgy, hogy figyelemmel vagyunk a lég- és csontvezetés időbeli különbségére. Tehát a három egység időben sem egyszerre szól, ill. a hangerejük is különböző. A tanulás akkor biztosított, ha minden alkalommal más-más zenedarabot, más-más beállítással, más mély-magas hang váltakozással hallgatunk, hisz az agy tanul. A meglepetés-effektusra építünk. Ha mindig ugyanazt a zeneszámot hallgattatnánk egyazon beállítással, néhány alkalom után nem lenne megfigyelhető változás a kliensnél, nem lenne fejlődés.

A tréning utolsó fázisában pedig, ha már eleget hallgatott az illető, maga is mikrofon elé áll. Ekkor a kliens saját hangját használjuk stimulusként. Azaz a fején lévő fejhallgatóban azonos időben módosítottan hallja vissza a saját hangját. Legvégül az egész folyamat magának a hangnak, fonációnak a változását is hozza.

Miért Mozart?

Ezt a kérdést gyakran teszik fel. Egyrészt, mert Mozart zenéjének a ritmusa megegyezik a magzati szívverésének ritmusával. Ezen túl egy „könnyen” fogyasztható komolyzene. A gregoriánnak a ciklikusságával, ismétlődésivel, nyugodt hangvételével nyugtató hatása is van. De ezenkívül a Straußtól használt vidám mozgalmas darabokkal is dolgozunk.

Nagyon fontos, hogy nagy tisztaságú analóg zenét, éneket használunk alapanyagul, amelyeket Tomatis választott ki. A korunkban használt digitálisan feldolgozott hanganyagok nem megfelelőek, hiszen a zenéből nagyon sokat kitörülnek, sokat veszt a hanghullám a digitalizáció folytán.

Te hogyan ismerted meg a módszert, hol tanultad?

Belgiumban tanultam meg a módszert 2009/10-ben, azóta alkalmazom.

Kiknek ajánlod?

Tomatis a legelső hallási mintázatunkhoz nyúl vissza. A tréning során az anyaméh hanghatásait elevenítjük fel. Ez nagyon jótékony szokott lenni pl. koraszülötteknél, akik nem tudták megkapni ezt, az idegrendszeri érés szempontjából nagyon fontos, érlelő impulzust.

Nagyon jó hatással szokott működni a módszer a különböző kommunikációs problémával küzdő embereknél. Kezdve a hangképzéstől, beszédhibától, egészen az írás-olvasáson át, az éneklésig, zenélésig, nyelvtanulásig látványos eredményeket lehet elérni.

Jótékony szokott lenni a mozgás minden formájára, hisz az egyensúlyi szervünk minden mozdulatunkban részt vesz, az pedig a fülben található.

Mindezen túl segít a matematikai feladatok megoldásában, a fókuszált figyelemben. És tudjuk, hogy ha az ember problémái csökkennek, javul a pszichés állapota is, így arra is hatással van.

Kik járnak a tréningre?

Hozzám többnyire gyerekek járnak. Mint említettem a legősibb hallási mintázattal stimuláljuk az idegrendszert, azaz olyan ingereket adunk, mint amit egy magzat az anyaméhben hallott. Ehhez viszont kell egy anyuka is, így az anyák is részt vesznek gyerekekkel párhuzamosan egy kísérő tréningen. Tapasztalatok szerint sikeresebb a gyerek tréningje, ha édesanyja is részt vesz rajta. A szülők természetesen más beállítással hallgatnak, ők nem magzati jellegű stimmulust kapnak. Ők többnyire Mozart, gregorian, Strauß zenéit hallgatják.

A gyerekeken kívül természetesen részt szoktak venni felnőttek is. Van, aki agyvérzésen esett át, és a beszédén vagy a mozgásán szeretne javítani. Van, aki nyelvtanulási problémákkal küzd. Gearard Depardieu például színészi képességeit erősítette a módszerrel.

Mennyire ismert ez a módszer hazánkban?

Budapesti vagyok, itt dolgozom, de hívtak már az ország minden területéről, különböző intézményekből, helyekről. Az előadásokat igény szerint szoktam tartani. Voltam már oviban, pedagógiai szakszolgálatnál, művelődési házban, illetve az ELTE-n is adtam elő.

Egyelőre nem vagyunk sokan trénerek, de éppen kiképzés alatt áll 5 új tréner. Sajnos a jelenlegi járvány éppen a  képzés felénél kapott el minket, de ha befejezzük, elérhető lesz a módszer Miskolcon, Győrben, Siófokon, Kecskeméten és a XVI. kerületben.

Az érintettek és érdeklődők figyelmébe szeretném ajánlani Norman Doidge: Hogyan gyógyul az agy című művét. Laikus olvasók számára is érthető, sok információval szolgáló könyv.

Unger Ágnes elérhetőségei:

www.trening-fejlesztes.hu

Email: ungeragnes@trening-fejlesztes.hu

Tel.: 06302703320

jelen helyzetben legközelebbi előadás szülőknek illetve szakembereknek a facebook oldalon meghirdetésre kerülő időpontban online

Facebook-on

Szólj hozzá