Angol nyelv

59 / 100 SEO Score

Nálunk, macskáknál nincsenek nyelvi problémák, mert a világ bármely részén is járunk, fajtatársainkkal ugyanazt a nyelvet nyávogjuk. Az embereknek viszont nehezebb dolguk van J. Vigh Viki segítségével most beleshettek a Helen Doron oktatóközpont angol nyelvű világába, ahol még egy macskakölyök is jól érezné magát a gyerekközpontú szemlélet, helyszín és játékos tanulás miatt.

Justin:
Milyen céllal és mióta van jelen a Helen Doron Oktatóközpont Magyarországon?
Viki:
Hazánkban 2004 óta, a világon 35 éve működik sikeresen. Több, mint 3 millió gyerek tanult már ezzel a módszerrel, amelyet Helen Doron 1985-ben indított el, Shinichi Suzuki módszerét véve alapul, amelyben a gyerekek, az egészsen piciktől kezdve, hallás alapján tanultak meg hegedülni. Helen ezt a módszert formálta át a nyelvtanulásra.

Milyen korcsoport számára nyújt angol nyelvoktatást a Helen Doron Oktatóközpont?
3 hónapos kortól 19 éves korig tudunk fogadni gyerekeket., Ez a három hónapos kor a gyerekek higiéniai szempontjából fontos. Ugyanakkor a módszer lényegét az anyuka már előtte, otthon is teljesen nyugodtan elkezdheti, sőt érdemes is!

Ez egy országos hálózat? Merre találhatók az oktatóközpontok?
Igen, ez egy országos hálózat. Van egy nagy központ, amely Budapesten található. A főváros kerületenkénti felosztásban van, itt találhatók az egyes oktatóközpontok is. A vidék területekre van osztva. Ezt a budapesti központ határozza meg.

Milyen előnyökkel jár a csecsemőkorban elkezdett idegen nyelv tanulása?  Esetleg lehet hátránya?
Én hátrányt nem tudok mondani, viszont nagyon sok előnye létezik. A nálunk tanuló gyerekek nyitottabbak lesznek, a nyelvet biztonsággal fogják használni. Minél korábban elkezdi a gyerek használni a nyelvet, annál természetesebben fogja alkalmazni bárhol, bármikor. A nálunk kezdő piciken nem látni azt a szorongást, mint esetleg egy kezdő kilencévesen, aki bejön és azon aggódik, hogy „jaj vajon, jót mondok-e?”. Nem mer bátran megszólalni, kimondani a szavakat. Ezek a picikék viszont mondják. Van egy csoportunk nyolc és kilenc hónaposan kezdték, most négy és félévesek, és nagyon szépen folyákonyan beszélnek angolul. Mint amikor a kicsi gyerek megtanul a saját nyelvén beszélni, ő sem azzal foglalkozik, hogy jól mondja-e, mert neki természetes, így tudja mondani. Két nyelvvel nőnek fel, pont úgy mintha ténylegesen anyanyelvi környezetben lennének.
A Helen Doron módszer hatékonyságára szeretnék elmondani egy példát. Tökéletesen rácáfol a manapság keringő tévhitre miszerint, ha egy gyerek pici korában nyelvet kezd tanulni, attól késik a beszédfejlődése, összezavarodik. Rengeteg ellenpélda van erre az én környezetemben, de a legjobb mégis talán az, hogy az  én oktatóm, aki engem felkészített ennek a módszernek az oktatására, magyar anyanyelvű, Mexikóban él, és a férje is mexikói. Született egy kislányuk, aki így két anyanyelvű lett. Őt már a születésétől a Helen Doron módszerrel kezdték el angolul tanítani. A kislány nyolc hónaposan már megszólalt magyarul, pár héttel később spanyolul és angolul. Tehát egy hatalmas tévhit az, hogy a kétnyelvű gyerekek, vagy akik már babakorban elkezdenek idegen nyelvet tanulni, később beszélnek majd. Ez a kislány nemhogy nem később, de a koránál jóval előbb kezdett el beszélni. Most három és fél éves, folyékonyan beszél három nyelven, nem keveri azokat, tudja mikor, kihez, milyen nyelven szól, teljesen el tudja különíteni, és nem utolsó sorban mindhárom nyelven csodaszép a kiejtése.
Többek között a korai nyelvtanulás is olyan szinten jól stimulálta az agyi fejlődését, hogy mára a korához képest jóval idősebbeknek szóló feladatokat is könnyen meg tudja oldani, és olyan játékokat játszik, amelyek nagyobb gyerekeknek valók.

Milyen módszerekkel dolgoztok? Korosztályonként van-e különbség a módszerek között?
A módszer alapja a folyamatos hallgatás, amit mi „background hearing”-nek hívunk. Ennek az a lényege, hogy vannak hang- és tananyagaink, minden korosztálynak másféle, amelyek kifejezetten annak az adott korosztálynak lettek kialakítva. A pici babák számára nagyon sok fejlesztő játék került bele. Ez egyfajta anya-baba kapcsolatépítő, sok benne a  simogatás, érintés, ami a babáknak pici korban elengedhetetlen a megfelelő fejlődéshez. Tehát nem csak a nyelv oktatásával foglalkozunk, hanem ez egyfajta fejlesztő foglalkozás is. Nemcsak nyelv elsajátíttatásával segítjük elő az idegrendszeri fejlődést, hanem azokkal a feladatokkal is, amelyek beépültek a foglalkozásokba. Nagyjából hároméves korig az édesanyák is részt vesznek az órákon, de ez csoportfüggő. Kérdés, hogy meddig igénylik a gyerekek, hogy bent legyenek az anyukák. Minden korosztálynak megvan az adott hanganyaga, és az a házifeladat nálunk, hogy ezt otthon, legalább naponta kétszer mindenkinek meg kell hallgatnia. De ugye, nem kifejezetten leülni és angolozni velük, hanem, mintha külföldön élne a család, a gyerek a háttérben hallja a nyelvet. A másik alapja a módszerünknek a pozitív megerősítés. Az óráinkon a gyerekeket semmilyen negativum nem éri, ellenben nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a lehető legtöbbet dicsérjünk. Ha a gyerek esetleg hibázik, akkor a cél az, hogy tereljük a jó irányba. Elmondjuk, megmutatjuk, hogyan kell helyesen, de nem kap negatív visszajelzést.

Gondolom, hogy a hanganyagok egymásra épülnek. Ha valaki még nem tanult Helen Doron módszerrel, esetleg máshol, máshogyan már igen, be tud-e könnyen csatlakozni?
Igen be tud csatlakozni, mert az órák felépítése úgy néz ki, hogy  minden órán nyolcvan százalék az ismétlés, és a maradék időben tanulunk új anyagot. Úgy kell elképzelni az ismétlést, mint egy spirált, ami felfelé mozog tehát az a tananyag, azok a szavak, amikkel az első órán találkoztak a gyerekek időről időre megint előkerülnek, akár a tanév végén is. Így a folyamatos ismétlésnek köszönhetően a tudás aktív marad.

Szólj hozzá