Matekról! Miaúúú!

57 / 100 SEO Score

Műveltségem a matek és más reál tudományok területére is kiterjed. Hamarosan meggyőződhettek erről ti is, mert a nemrég megjelent Egyiptomi Macskaland című könyvben nem csak történelmi olvasottságomat osztom meg kalandjaink követőivel, hanem a matematika területén is megcsillantom tudásom. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy geometriai ismereteim nélkül nagy bajban lettünk volna.

Ó, bocsánat! Ti most Ildi néni gondolataiért vagytok itt. Már mutatom is!

Szigeti Ildikó:
Most következne a recept a matematika tanulásához, megértéséhez és megszeretéséhez…

Ugye, ha már megszelídítetted, fel is merészkedsz hátára kedves lovadnak. Gondolatainkat kerekeken gördítjük, ok-okozati összefüggéseket keresünk. Ez akkor tökéletesen szabályos és áttekinthető, ha már magától értetődőnek tűnik számodra, meghatározó működésének tudata nélkül…
Először:  érdekeljen a működése! Hogyan lehetséges, hogy ami számomra ennyire egyszerű, azt mások nem tudják megérteni?
Minden könnyű, amit a meglévő készletünkkel meg tudunk csinálni.Hogy valaki mit tud megtanulni, és hogyan tanulja meg, attól függ, milyen modelleket hív segítségül.
Értem ez alatt  a kályhától elindulást, mert ez bizonyul biztos pontnak. Minden következtetés már egy meglévő ismeretből indul ki, ezt bővítjük hangya szorgalommal és türelemmel. Ekkor adják fel sokan, fanyalgósra fogva a figurát. Nyúlnának könnyen elérhető, gyors eredményt szolgáltató eszközökhöz. No, de a gyorsétterem húspogácsáit, vagy az otthon kikísérletezett ételkölteményeket választod? Mert mindig Te választasz!
Anyanyelvünket könnyen és észrevétlenül tanuljuk. És a többi idegen nyelvet az iskolában? Gyakorta kínkeservesen. Miért ne lehetne ez a példa igaz a matematikai gondolkodásmód elsajátítására és tanulására is? Ami spontán érkezik, mert érkezik, csak fogadjuk figyelmesen, türelemmel  és szeretettel. Feltéve, hogy nem építettek gátakat elé…

Másodszor: az iskolába lépéskor már hatalmas ismeretanyaggal, mint hozott anyaggal kezdünk el gazdálkodni. A gyerekek összefüggő értelmi struktúrákkal rendelkeznek. Tapasztalatokat gyűjtöttek a dolgok rendezéséhez, amelyek sok-sok tevékenységre és gyakorlásra épülnek. A  tanárok segítségével rendezik ezeket topológiai és algebrai rendszerekbe. Vagyis, elkezdenek számolni, műveleteket végezni, geometriai ismereteket rögzíteni… Ennek eredménye vagy sikeres, vagy sikertelennek mondható.
Mindenesetre az indulást segíti a programozás egyszerű lépéseinek elsajátítása, mert algoritmusos gondolkodást és szemléletet rögzít. Ettől fogva, a már “megfertőzött” tanuló csak így képes gondolkodni, minden megoldandó feladatot, matematikai problémát eljárások kreálásával és felépítésével közelít meg. Felesleges adatokat és lépéseket azonnal mellőz, célratörően és a leghatékonyabban közelíti a megoldást. Körültekintő, minden lehetséges megoldást is számba véve, a lehetetlent sem figyelmen kívül hagyva keresi a megoldásokat.
De, ez már a sokadik lépcsőfok a matematika tanulásakor…

Harmadszor: A letapadt gyakoroltatás helyett kreatív  gondolkodást és sziporkázó feladatmegoldást lehet újszerű gondolatok termékeivel helyettesíteni.
Teljes gőzzel tartunk a mesterséges intelligencia felé. Konkrét formába önteni a gondolkodásra vonatkozó, absztrakt ismereteket, törvényeket.
Talán jó út ehhez a sok-sok, évekre visszamenő versenyfeladatok, logikai feladatok gyűjteménye, lényeg ne kellemetlen gyógyszerként legyen adagolva, miközben mi szülők is erősen megkíméljük magunkat tőle.

Mondhatom, hogy a végéhez értem?

Szólj hozzá