Gyerekek + edzők + iskola + egyesület = TENISZSULI

68 / 100 SEO Score

Ismét tenisz. Emlékeztek? Tavaly Böröczki Zoltán edzővel már beszélgettünk arról, hogy kinek és miért érdemes ezt a sportágat választania. Most egy olyan kezdeményezést szeretnénk bemutatni nektek, amely nagyon sok gyerekhez hozza közelebb ezt a sportjátékot.

Ez a TENISZSULI


Adott egy teniszegyesület és egy általános iskola, történetesen ugyanabban a kerületben, gondoltak egyet és összefogtak a gyerekek és a sportág utánpótlása érdekében. No, persze vannak még bőven segítő és támogató szereplői az ötlet megvalósításának. Ismerjétek meg ezt a példaértékű kezdeményezést!

A Fitt Tenisz Klub edzője, a program egyik koordinátora, Csorba Attila mondja el a teniszsuli történetét, és beszél a benne rejlő lehetőségekről is.

MM

Honnan, kitől jött az ötlet, hogy bevigyétek az iskolába a teniszoktatást? Mi a lényege a koncepciótoknak?

Cs.A.

Másfél éve Gagán Dániel, a Fitt Tenisz Sportegyesület tulajdonosa és vezetője megkeresett, és hívott a teniszklubba dolgozni. Akkor mesélte el nekem, hogy van egy álom-projektje, amely számára prioritást élvez az egész sportágon belül. Ez az iskolai teniszprogram. Elkezdünk róla beszélgetni, minden héten eltöltöttünk vele több-kevesebb időt, folyamatosan jöttek az ötletek, és gyakorlatilag fejben kialakítottunk egy koncepciót, amelyet szerettünk volna meg is valósítani. Ennek a koncepciónak a lényege, hogy egy intézményesített, szervezett formában történjen Magyarországon – az iskolai testnevelésórák keretein belül – a teniszoktatás. Ez pedig jusson el, lehetőség szerint, minden gyerekhez, minden iskolába Budapesten, majd később országos szinten is szeretnénk, ha működne.

Hogyan találtatok ehhez partnereket?

Megkerestük a XVII. kerület akkori alpolgármesterét, a jelenlegi polgármestert, Horváth Tamás urat és a jelenlegi alpolgármestert, Virág Mihály urat. Abban kértük a segítségüket, hogy hozzanak minket össze a kerületi iskolákkal. Dani felkereste az iskolaigazgatókat, a tankerületi vezetőt, majd eljutott az Emberi Erőforrások Minisztériumáig, ill. a Magyar Tenisz Szövetséggel is több alkalommal tárgyaltunk és tárgyalunk folyamatosan. Tavaly az alpolgármester úr összehozott minket egy megbeszélésre a Szabadság Sugárúti Általános Iskola vezetőivel, és az iskola igazgatója, Jurecz Emil, valamint igazgatóhelyettesei, Virágné Nagy Éva, ill. Fehérné Káli Margit példaértékű hozzáállással fogadták az ügyet.

Az idei tanévben, 2019. szeptemberében elindítottuk az iskolájukban a programot, és ezt akár nevezhetjük kísérleti tanévnek is. Ez az első iskola, így nagyon fontos számunkra az itt szerzett tapasztalat, mivel elsődlegesen egy tökéletes metodikát szeretnénk kialakítani. Ehhez rengetegféle feladatot kipróbálunk, amelyeket folyamatosan átbeszélünk, monitorozzuk, hogy mi az, ami működik, mi az, ami nem, hogyan, mit kell változtatni az órákon. A módszerek alkalmasságáról kéthetente egyeztetünk, pontosítunk, hiszen ez lesz az alapja annak az iskolai teniszprogram-csomagnak, amely – terveink szerint – később egy felépített rendszerré válhat. A programban részt vevőknek egy kész „know how” csomagot tudnánk átadni, miután a sportági szakszövetség, az iskolai és kormányzati felettes szervek együttműködésében megvalósulna a rendszer. Ebben a csomagban megtalálják az iskolák, a belépő egyesületek, edzők, hogy kinek, mi pontosan a feladata, és hogyan kell azt végrehajtani. Azt szeretnénk elérni, hogy ezt a tevékenységet ne csak a Fitt Tenisz SE és a Sugár Suli végezze a kerületben, hanem legyenek kiválasztva erre más, megfelelő egyesületek és iskolák is. Célunk az is ezzel a programmal, hogy kialakítsuk egy rendszer összehangolt működését.

A Magyar Tenisz Szövetség is támogatja az elképzelést. Többször tárgyaltunk már velük, ígéretek vannak, nyitott kapukat döngetünk. Picit most lassúbb a szervezet, de reméljük, hogy idén ebből még komolyabb előrelépés lesz.

Más sportágakban is hasznosítható lehet ez a kidolgozás alatt álló know how? 

Ennek az iskolai programnak nagyon sok kifutási lehetősége van. Más sportágakra is áttehető lesz, és csak jó dolog tud kijönni belőle. Az a kérdés, hogy ez mekkorára képes majd nőni.

Ilyen rendszer még nem működött Magyarországon. Léteznek különféle kezdeményezések, de nekünk a legfontosabb célunk egyike, hogy ne mindenkinek egyénileg kelljen ezeket a rendszereket kialakítani, mert ez pénz- és időigényes, fárasztó munka. Az egyesületek nagy része ezt nem tudja megtenni, ezért szeretnénk egységes, átadható rendszert felépíteni. Egyrészt a gyerekek megfelelő színvonalon kapják meg a tudást, másrészt ne feltétlenül a szülőknek kelljen mélyen a zsebükbe nyúlniuk.  Az iskolák készen kapják a programot, csak be kell illeszteniük a tanrendbe, az egyesületek franchise-szerűen be tudnak lépni, nem kell egyesével végigvergődniük ezen a többéves folyamaton.

Mennyire illeszthető be a teniszoktatás a testnevelésórák tanmenetébe? Miben egészíti ki, miben nyújthat többet?

Tökéletesen beleilleszthető a tenisz az iskolai testnevelésprogramba. A teniszórákon nagyon komoly képességfejlesztés folyik. A mozgás és mozgáskoordináció, az összehangolt mozgáskészségek-, reakcióidő-, koncentrációfejlesztés, gyorsaság, dinamika, állóképesség fejlesztése. Az a tapasztalatunk, hogy a mindennapos testnevelés viszonylag nagy kihívást jelent az iskoláknak, ill. a testnevelő tanároknak, hogy a megfelelő tartalommal töltsék meg az órákat. A teniszsulival egyrészt lekerül róluk némi teher, másrészt meg tudjuk osztani az említett képességek fejlesztését. A teniszórák tökéletesen alkalmasak erre a célra, hiszen itt minden a gyerekek fizikai képességeinek a feltárásáról, fejlesztéséről szól, és kifejezetten játékos formában lehet végezni.

Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban? Milyen eszközöket használtok?

Jelenleg a Sugár Suliban a második, harmadik és negyedik évfolyamosokat tanítjuk heti két órában, a tornateremben. Minden osztálynak a heti öt testnevelés órájából kettő teniszóra. Az ehhez szükséges összes eszközt a Fitt Tenisz SE biztosítja, ezeket a helyszínen tároljuk. Nagyon sok eszközt használunk: kis mobilhálókat, különböző labdákat, lufikat, ütőket, vonalakat, lapocskákat, bójákat, koordinációs létrákat. Míg az egyesületi teniszórán jellemzően 4-6 fős csoporttal foglalkozik egy edző, addig egy iskolai tanórán 25 gyerek jut rá. Ez a létszám egészen más metodikát igényel, ezért használunk ennyiféle eszközt. Az a cél, hogy nagyon kevés legyen a holtidő, változatos legyen az óra, és folyamatos mozgásban legyenek a gyerekek.
Szinte bármely iskolában megvalósítható ebben a formában a teniszoktatás, mert a program létesítmény igénye nem magas, nem kell hozzá, hogy tenisz pályája legyen az iskolának. Tornateremben, megfelelően szilárd burkolatú udvaron vagy vegyes talajon, iskolai sportpályán is tudunk edzéseket tartani. Nem kell nagyméretű tornaterem sem, hiszen mini hálókat használunk, kisebb pályákon gyakorlunk.
Napjainkban a teniszoktatásban nemzetközi szinten és itthon is az a metodika uralkodik, hogy kisebb pályán, kisebb ütőkkel, nagyobb, könnyebb labdákkal, olyan méretű eszközökkel tanítunk, amelyek a gyerekeknek könnyebbé teszik a tenisz alapjainak elsajátítását.


Hány edző oktat a Sugár Suliban? Ők értékelik is a gyerekek munkáját?

Három edző dolgozik a suliban, Dalnoki Krisztina, Papp Szilágyi Attila és én.
Az osztályokat magunk visszük, mi adunk osztályzatokat a gyerekeknek, mert a testnevelő tanárok nincsenek jelen. A mi felelősségünk, és a teniszből kapott érdemjegyeik beleszámítanak a testnevelésjegyükbe. Ez az oktatás része a testnevelés tantárgynak.

Milyen visszajelzéseket kaptok a suliból, gyerekektől?

Igen sok visszajelzést kapunk, és sokkal pozitívabbakat, mint amire számítottunk. Annak ellenére, hogy nehezebb egy osztálynyi gyerekkel egy órát megtartani, mint egy egyesületben, kis létszámban, a gyerekek nagyon élvezik, szeretik a foglalkozásokat.

Hogyan tudtok a különböző korosztályokkal együttműködni?

A legkönnyebb dolgunk a negyedik évfolyammal van. Nyílván az érettségük előrehaladottabb, mint a kicsiknek. Az itteni foglalkozásokon nem csak a teniszoktatásról van szó, hanem a gyerekeknek át is kell öltözniük a 45 perces óra keretein belül, és ebben egy negyedikes gyorsabb, mint a kisebbek. Életkori sajátosságukból adódóan is könnyebben, gyorsabban lehet velük haladni.
A kicsikkel is jól tudunk együttműködni. Ez pedig azért fontos, mert ennek a projectnek az 1-2. évfolyamosoknál lesz leginkább haszna. Ebből a korosztályból lehet legjobban kiemelni a tehetséges gyerekeket, és lehetőséget biztosítani nekik arra, hogy elmenjenek egy egyesületbe, ahol sokkal professzionálisabb keretek között tudják majd folytatni a teniszt. Úgy gondolom, hogy ez lehet a magyar tenisznek a legnagyobb lehetősége a sportági utánpótlásra, mert jelenleg óriási probléma, hogy nagyon kevés az igazolt játékos, kevés a versenyző. Ahhoz, hogy gyerekeket tudjunk bevonzani a sportágba, annak a legfontosabb feltételének tartom az iskolai tenisz elindítását. Egy 1-2. évfolyamos kisgyerek van abban a korban, amely tökéletes ahhoz, hogy elindulhasson egy versenyzői karrier kiépítése.

Milyen lehetőségeket, pozitív hatásokat kínálhat még ez a program?

A gyerekeknek a teniszezés, a versenyzés nem csak arról szól, hogy valaki top százas játékos legyen. Kevesen képesek a csúcsra érni, sokan játszanak amatőr szinten, viszont a tenisz a mozgáson kívül, egy rendkívül jó szociális tevékenység. Társadalmi életünk fontos színtere a pálya, ismeretségek, kapcsolatok, barátságok jönnek létre, továbbá a tenisz kortalanul űzhető sport. Nyilvánvalóan hasznos, ha valaki már gyerekkorban elsajátítja ennek az alapjait, sokat profitálhat akár ilyen irányban is belőle.

Létezik egy olyan út is, hogy sok versenyzőnk külföldi egyetemi ösztöndíjat kap. Ők nem a világranglista legjobbjai közé tartoznak, de egyébként ügyes, tehetséges versenyzők, őket nagyon keresik például az Amerikai Egyesült Államok egyetemein. Több játékosunk végzett már el ezen a módon egyetemet tenisz vagy vegyes ösztöndíjjal. Ez jó lehetőség azoknak is, akik anyagilag nem tudnak maguknak megengedni egy külföldi egyetemet. Az ottani ösztöndíjrendszer támogatja a sportolókat, és ha valaki kicsit ügyesebb teniszező, ám nem egy magas versenyzői szinten játszik, őt is örömmel fogadják. Ez is egy karrier lehetőség.

 

A gyerekek számára készítettünk egy játékos feladványt: „Tenisz-kvíz” címmel.
Kedves Tenisznövendékek!
Ugorjatok át a sportos Roger rovatába, és lássuk, hogy mire emlékeztek a tanultakból!

Szólj hozzá