Gyerekek a konyhában

67 / 100 SEO Score

Birodalmamban sem marad el a karácsonyi finomságok készítése. Ezért most, pár nappal az ünnepek előtt, Kocsis Hajnalka gasztrobloggerrel (http://kocsishajnalka.hu) beszélgetek, aki gyerekek által is könnyen elkészíthető ételek fantáziadús megalkotója. Arra kérem, hogy meséljen a sütés-főzésben rejlő alkotás öröméről, és persze remélem, hogy egy ünnepi süti receptjével is megajándékoz minket. Hajni már két minimese megszületéséhez is hozzájárult izgalmas receptjeivel, és gyakorló édesanyaként nap mint nap tapasztalja, hogy mennyi mindenben ügyesek és kreatívak a gyerekek a konyhában, az ételkészítés terén. Az ünnepi készülődés pedig arra is kíváló alkalom, hogy a család apraja-nagyja együtt tevékenykedjen a konyhában.

MM:
Hány éves kortól kezdhet sertepertélni egy gyermek a konyhában?

Hajni:
A gyerekeket már egészen kicsi (óvodás) kortól bevonhatjuk a családi tevékenységekbe. Takarítsunk, süssünk, főzzünk, kertészkedjünk együtt! Egyrészt mert egy közös sütés-főzés jó szórakozás, másrészt a kicsiknek észrevétlenül ügyesednek kezeik, szélesedik látókörük.
Ha már nagyobbak (tizenévesek) a gyerekek és még nem tesznek-vesznek a konyhában, akkor sem késtünk még le semmiről, bármikor elkezdhetjük őket foglalkoztatni. Biztos vagyok benne, hogy kicsik és nagyok egyaránt örömüket lelik e közös tevékenykedésben.

MM
Hogyan vonjuk be őket a főzésbe?

Hajni:
A kicsikkel egyszerűbb feladatokkal kezdjük a közös „munkát”. Pl. Terítsen meg, szeleteljen zöldséget vagy gyümölcsöt műanyag késsel, nyújtsa a puha kelt tésztát, szaggassa a mézeskalácsot, gömbölyítse a kókuszgolyót, készítse el a saját szendvicsét!
A nagyobbak már kreatív gondolataikkal is segítségünkre lehetnek, hiszen ötleteik száma végtelen. Tizenhárom évesen kisebbik fiam halat pucol, tojásrántottát süt, grillételeket készít. Tizennégy évesen a nagytesója süteményt sütött az osztálytársainak nőnapra. ☺

MM
Azon kívül, hogy a finom étel elfogyasztása öröm, milyen pluszt ad ez a gyereknek és a szülőnek?

Hajni:
A közösen elkészített finom falat mindig sokkal jobb ízű, valamint családi receptjeink és ötleteink száma is nő. Készítsünk fényképeket, írjuk le a recepteket, hogy később ismét elkészíthessük a finomságokat! A fényképeket akár egy esős délutánon is elővehetjük, nézegethetjük, megtervezhetjük a következő közös sütés-főzést.
Ahogy egyre többször vonjuk be a gyermekeinket, úgy szeretnének majd folyamatosan egyre több időt tölteni velünk a konyhában. Aztán eljön az a pillanat is, hogy már nem lesz szükségük segítségre, egyedül is megállják a helyüket, önállóan képesek lesznek sütni-főzni.

MM
Ha valaki kedvet kapott, hol érheti el receptjeidet, illetve a gyerekek által is elkészíthető finomságok leírását?

Hajni
Receptjeim itt érhetők el:
http://www.mokuslekvar.hu
Gyerekekkel pedig ezeket a finomságokat készítettük el:
http://www.mokuslekvar.hu/category/kanalazo/kiskukta/

MM
Birodalmam lakói közül, karácsony tájékán Roger cica a legaktívabb a konyhában. Ezért Hajni karácsonyi sütijének receptjét Roger rovatában találjátok!
Ezzel kívánunk mindenkinek örömteli ünnepi készülődést!

Szólj hozzá