Díjugratás kutyával? Dehogy! Agility!

75 / 100 SEO Score

Az előző riportban lovassportokkal, lovakkal foglalkoztam. Erről jutott eszembe egy másik „állatos sport”. Tudtátok, hogy a díjugrató versenyekből ötletet merítve létre jött egy kutyás sport? Ez az agility. Az állatokat kedvelő, kutyaszerető emberek java része látott már fajtabemutatókat, ismeri a munkakutya kiképzés fogalmát. A kutyaiskolák engedelmességi alapképzésén is nagyon sokan vesznek részt, de az agility-ről mégis kevesen hallottak.
Vida Noémi, többszörös agility magyar válogatott kerettag és országos bajnok segítségével most felfedezhetjük ezt a nagyszerű kutyás sportot.

Macska Maharadzsa:
Kérlek, Noémi, mutasd be nekünk az agility-t! Hogyan és mikor jött létre?

Vida Noémi:
Az agility egy kutyás ügyességi sport, amely 1978-ban vette kezdetét.
Angliában, a Birminghami Dog-Show egyik szervezője felkérte Peter Meanwell lovastisztet, hogy találjon ki valamilyen programot, amivel a szünetekben szórakoztatni lehet a közönséget. Ő a lovas akadálypálya mintájára elkészített egy kutyákra méretezett akadálypályát, amely eleinte 8-as formájú volt, és a munkakutyások adott sorrendben végigvezették pórázon rajta a kutyákat. Nagy sikert aratott, így egyértelművé vált a folytatás, fejlesztés igénye.
Ekkor kapcsolódott be John Gilbert. Peter Lewis-szal bővítették az akadályelemeket, szabályzatot hoztak létre, és az agility egy igazi versenysporttá nőhette ki magát.

Hogyan fejlődött a sportág napjainkig? Hol tart most?

Az agility rengeteget fejlődött a kezdetekhez képest. Jól képzett szakemberek évről évre, egyre technikásabb vonalvezetésű pályákat építenek, amelyeken a kutyák sokféle akadállyal találkoznak. Ilyenek például a kúszó, szlalom, palánk, hinta, palló, távolugró akadály, magasugró akadály stb. Az akadályok sorrendje pedig mindig más és ismeretlen. Ebből adódóan a kutya-gazdi páros minden alkalommal új kihívással néz szembe. A kutya termetétől függően (mini, midi, maxi) és képzettségének szintje alapján (kezdő, A1,A2,A3) neveznek a párosok a meghirdetett versenyekre.
Az akadálypályát a kutyának nyakörv, póráz, jutalomfalat nélkül kell teljesítenie, a gazdi csak kéz- és hangjelekkel irányíthatja kis társát a soron következő akadályra. Még hozzáérni is tilos a kutyához. Így joggal mondhatjuk, hogy ez a kutyás sport az, amely leginkább a kutya-gazda kapcsolatára és a feltétlen bizalomra épül. Persze mindemellett rengeteg gyakorlást kíván.

Éves szinten a legnagyobb esemény a Világ Bajnokság és az Európa Bajnokság, melyekre országonként rendeznek válogató versenyeket. Hazai szinten pedig a Magyar Országos Bajnokság az év legrangosabb eseménye.

Milyen fajtájú, képzettségű kutyával, és hol kezdhetjük el ezt a sportot? Szükséges hozzá valamilyen előképzettség akár a kutya, akár a gazdi részéről?

Az is az agility szépsége, hogy minden fajta számára nyitott, legyen az fajtatiszta vagy keverék kutya. Ám fontos felismerni, ha egy adott fajta csak hobbykategóriára alkalmas. Például a nyomott orrú fajták, hosszú testű, alacsony kutyák stb.
A képzést mindenképpen kutyaiskolában célszerű elkezdeni, ahol szakember irányításával fejlődhetünk. A kutyánk képességeinek alapos ismerete mellett elengedhetetlen a megfelelő alapozás, hiszen a későbbiekben erre épül az egész munka, valamint a balesetek elkerülése miatt is kiemelten fontosnak tartom. Nem gondolom, hogy az agility elkezdéséhez feltétlenül kell az alapengedelmességi vizsga, bár sok helyen ragaszkodnak hozzá. Szerintem a legfontosabb az, hogy a kutyának tökéletes kapcsolata legyen a gazdival, valamint a 100%-os behívhatóság és a helyben maradás. Ha ezek nincsenek meg, akkor az agility elkezdése előtt valóban javasolt a kutyaiskolai oktatás.

Mit gondoljunk át, mielőtt belevágunk, és mire figyeljünk, ha már elkezdtük?

Csak akkor vágjunk bele, ha tökéletesen egészséges a kutyánk, és képesek vagyunk úgy felfogni, hogy ez egy közös játék a kutyával, nem pedig úgy, hogy egy olyan dolog, amiben teljesíteni kell és eredményt kell elérni.
Az is nagyon fontos, hogy soha ne azt nézzük, hogy egy másik kutya hol tart, hanem minden kicsi előrelépésnek örüljünk! Az elsődleges szempont a saját kutyánk boldogsága és a közös élmény legyen! Szeretettel és türelemmel csodákat érhetünk el.

Hány éves koráig lehet aktív sportoló egy kutya?

Ha a kutyus eléri a 7 éves kort, lehetőség van a versenyeken, saját szintjén, veterán osztályban indítani, ahol alacsonyabb akadályokon teljesítheti a pályát. Természetesen sokan nem teszik le a kutyát ilyenkor, hiszen 7 évesen ezek a fitt, jó kondiban levő kutyák még nem számítanak idősnek, ám nagyon fontos, hogy a gazdi érzékelje, amikor már a kutyának jobbat tesz azzal, ha többet kíméli. Minden esetben négylábú kis barátunk egészségét kell előtérbe helyezni! Véleményem szerint 9 éves koráig lehet egy kutya aktív versenykutya, ezután pedig jöhet a veterán/hobby kategória.

A kutya egészségének miben tesz jót, vagy miben árthat ez a sport?

Minden edzés és verseny előtt nagyon fontos a bemelegítés kutyának és gazdinak egyaránt a lehetséges sérülések elkerülése végett. Az agility fejleszti az izomzatot és a kondíciót, ebből kifolyólag sokáig lesz aktív és egészséges a kutyánk. (Gondolom, ez a gazdira is igaz)
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az agility nem balesetveszélyes, ezért is fontos, hogy megfelelő helyen, megfelelő akadályokon, szakember segítségével gyakoroljunk, ezzel elkerülve a húzódásos, zúzódásos baleseteket és a túlzott mentális terhelést.

Milyen pluszt ad a kutya-gazda kapcsolatnak az agility?

Az agility mindamellett hogy egy közös program és kikapcsolódás a kutya-gazdi párosnak, a kapcsolatot is maximálisan erősíti, és ez a későbbiekben már nem csak az agility pályán lesz érzékelhető. A pályán egy mozdulatból, ill. egy jelzésből kell értenie a kutyának, hogy mit is szeretnénk, mi a következő feladat, és ezeket egy század, ill. ezred másodperc alatt reagálja le futás vagy éppen ugrás közben. Ezért maximális figyelmet és koncentrációt igényel, amit azután a kutya a hétköznapokban is alkalmaz.
Mindenkinek szívből ajánlom ezt a sportot, akinek egészséges kutyája van, mert véleményem szerint ez a legjobb játékos, szabadidős tevékenység kutyának és gazdinak egyaránt. 🙂

Noémi évtizedek óta versenyez, és számtalan kutyát elindított ezen az úton. Bár verseny célra a legkedveltebb fajta a border collie, ő kitart egy magyar fajta mellett. Kattintsatok Roger cica rovatára, amelyben két különleges és eredményes sport-vizslát ismerhettek meg. Noémi gondolatai pedig rávilágítanak sikerük titkának kulcsára.

Szólj hozzá