BALATONI ÁLOMMŰHELY

Közeledik a 2020-as tanév vége. Rendhagyó félévet zárnak az iskolák, hiszen a koronavírus miatti karantén új kihívások, feladatok elé állította a gyerekeket, pedagógusokat és szülőket is. Mindez új feladatok megoldására ösztönzött egy civil alapítványt, amelyet most szeretnénk bemutatni.

Néhány éve kicsiben indult, de annál nagyobb célokat tűzött ki maga elé. Olyan gyermekek támogatását, akik a képességeikhez méltó célokat csak némi segítséggel érhetik el. Ez a segítség a Dr. Kormos Sándor ösztöndíj. Az alapítvány neve: Balatoni Álomműhely, a kuratórium elnöke Berze Márton.
MM
Kezdjük az alapítvány bemutatásával! Milyen indíttatásból fakadt az ötlet az alapítvány létrehozására, milyen formában és kiket tudtok támogatni?

Berze Márton
Az alapítvány célja a Heves megyei Balaton község szegényebb sorsú gyerekeinek a segítése, hogy anyagi korlátok ne állhassanak a továbbtanulásuk útjába. Az indíttatást az adta, hogy nagyapám, Dr. Kormos Sándor ebből a faluból származik. Nagyon szegény családban született, de szerencséjének, szorgalmának és kitartásának köszönhetően lehetőséget kapott arra, hogy tanuljon – diplomata lett belőle, aki felnőttként bejárta a világot. Ez az, ami motivál minket: hogy talán a következő Balatonból származó diplomata, mérnök vagy orvos a mi segítségünkkel érheti el céljait.

MM
Sok balatoni születésű gyereket érint a pályázási lehetőség. Mi alapján rangsoroltok, és milyen támogatásban részesítitek a nyerteseket?

B.M.
Egyelőre még csak egy pályázati kör futott le, mivel az anyagi lehetőségeink szűkösek. Ez egy családi alapítvány, amelyet három éve alapítottunk, nagyapám halála után egy évvel. Mivel családi alapítványról van szó, rendszeres adományozók híján nincsenek korlátlan anyagi lehetőségeink, ezért egyelőre egy támogatottunk van, akit havi negyvenezer forintos ösztöndíjjal támogatunk. Levente most végezte el a nyolcadik osztályt és most vették fel abba a középiskolába, ahová menni szeretett volna, így szeptembertől egri középiskolás lesz. Önmagában már ezért megérte megcsinálni az alapítványt.

MM
Csak balatoni születésű gyerekek pályázhatnak?

B.M.
Amikor az ösztöndíj pályázatot kiírtuk, nem kötöttük ki, hogy csak balatoni születésű lehet a pályázó, mert Balaton egy kistérségi központ, ahol van egy nagyon jó általános iskola, ahova a környező falvakból is járnak gyerekek – őket sem zártuk ki. Annyit írtunk a pályázatba, hogy előny, ha balatoni lakos valaki. Ettől függetlenül balatoni gyerek nyerte az ösztöndíjat, de nem a lakóhelye miatt: az ő pályázati anyaga volt a legmeggyőzőbb.
A pályázat részeként egy fogalmazást is írattunk a gyerekekkel, amelyben arra voltunk kíváncsiak, mit kezdene a pályázó az ösztöndíjjal: mi szeretne lenni, mik a vágyai, álmai. Levente ezt nagyon szépen, ötletesen és humorosan vetette papírra. Egyébként ez a kisfiú volt a legfiatalabb pályázó, a kiíráskor hatodikosként szállt be a „barátságos küzdelembe”, a többiek hetedik, nyolcadik osztályos tanulók voltak.
Nem volt könnyű döntés. A három kurátorral és a két társalapítóval (édesanyámmal és nagymamámmal) többórás megbeszélésen döntöttük el végül, hogy ki legyen az első helyezett. Levente győzött, de minden résztvevő nyert.
MM
Milyen eredmények, sikerek születtek ez alatt a rövid idő alatt?
B.M.
Először is nagyon örülünk neki, hogy a támogatottunkat felvették a kiszemelt középiskolába, valamint – a tanulmányait megkönnyítendő – sikerült számára egy számítógépet is biztosítani. (Egy kedves támogatónk vállalta, hogy összeszerel egy igényeinek megfelelő gépet.)
Azután tavaly nyáron az összes pályázót (nyolc gyereket) elhoztunk Budapestre kirándulni, elmentünk velük egy egynapos program keretében a Csodák Palotájába és egy ebéddel egybekötött jó kis buszos városnézésre. Nagyon jól érezték magukat, és még a gellérthegyi játszó teret is élvezték, pedig ők már idősebb korosztály.
Tavaly nyáron 15 gyerek nyaraltatásában segítettünk, mert a helyi kistérségi önkormányzatnak van egy lehetősége, hogy a Balatonnál olcsón nyaraltasson gyerekeket. Az iskola segített összeválogatni azokat a tanulókat, akik még ezt az alacsony árú, támogatott tábort sem tudták volna kifizetni a segítségünk nélkül.
A táborozók közül egy gyermek teljes költségét átvállaltuk, ugyanis ő volt a pályázatunk egyik lehetséges befutója, aki végül harmadik helyzett lett.
Az ösztöndíj pályázat bírálásakor három pályamű körül ment a legnagyobb vita közöttünk, és végül is a nyertes kisfiún kívül a második helyezett nyolcadikos kislányt, akinek az volt az álma, hogy fodrász legyen, egy egyszeri, 30.000,- Ft értékű fodrászkellék támogatással jutalmaztunk, valamint megszerveztünk neki egy budapesti szalonlátogatást egy menő belvárosi fodrászszalonba, ahol egy profi hajszobrász mellett tölthetett el félnapot.
Még egy pályázatos kislánynak is sikerült örömet szereznünk. Ő azt írta, hogy állatorvos szeretne lenni – ezért megszerveztünk számára egy Dunakeszin praktizáló állatorvossal eltöltött félnapos programot, amely alatt elmentek egy póni farmra, szelíd szarvasokat látogattak, sőt a doktor úrtól kapott egy ígértetet, hogy egy következő alkalommal a veresegyházi Medveotthonba is elviszi majd.

MM
Milyen további tervei vannak a Műhelynek?

B.M.
A koronavírus okán hirtelen az iskolákra szakadt digitális oktatásra való átállás során nyílvánvalóvá vált, hogy hiába van Magyarországon rengeteg okostelefon, laptop, számítógép, széles sávú internet, a gyerekek jelentős részének ezek még mindig nem elérhetők.
Az alapítvány szeretne a balatoni gyerekek számára támogatást szerezni digitális eszközök beszerzéséhez és az otthoni internetkapcsolat megteremtéséhez. Jelenleg is keressük a támogatókat ehhez a projekthez, olyan magánszemélyeket és vállalkozókat, akik akár tárgyi eszközzel, akár pénzügyi támogatással segítenek nekünk okoseszközök beszerzésében és internetelőfizetések vásárlásában.
A nyáron elindítunk egy támogatói kampányt, hogy szeptembertől még több gyerek tanulását tudjuk rendszeres ösztöndíjjal támogatni – egyelőre erre az egy kisfiúnak szóló ösztöndíjra van lehetőségünk saját erőforrásból, viszont bővíteni szeretnénk a kört.
Leventét semmiképpen nem hagyjuk magára a diploma megszerzéséig, mert úgy gondoljuk, hogy a havi negyvenezer forint támogatást családi alapon is összedobjuk – akkor is, ha nem kapunk külső segítséget. Önerőből viszont ennél többet már nem tudunk tenni.
Fejlődést segítő lépés, hogy megkaptuk a közhasznú alapítványi besorolást, ami azt jelenti, hogy egyrészt jövő májustól gyűjthetjük az adó egyszázalékokat, másrészt talán céges támogatókra is számíthatunk, akik az adóalapjukból leírhatják a támogatást. Biztos vagyok abban, hogy vannak olyan cégek itthon, akik szívesen állnak be az ügyünk mögé.

Ez az ösztöndíj egy igazán jó példa arra, hogy apró lépésekkel, jó szívvel és tettrekészséggel, akár családi összefogásból elindítva létre lehet hozni valami nagyszerű, önzetlen segítséget.
Egy ilyen program nem csak a gyerekek tanulását, a helyük megtalálását az „Életben” támogatja, hanem továbbadja ezt fajta gondolkodásmódot és hozzáállást is a következő generációnak.

Ajánlom mindenki figyelmébe a balatonialommuhely.hu weboldalt és az alapítvány FB oldalát, ahol nyomon követhetitek vagy támogatóként csatlakozhattok is a soron következő programhoz.

 Az alapítvány számlaszáma:11714013-21453111

 

Szólj hozzá