Miért a lovaglás?

59 / 100 SEO Score

Szilvási Marianna:
Mert nem csak egy sport. Barátság. Szabadság. Szeretet.
Az a legjobb benne, hogy nem egyedül vagy. Van egy társad, egy barátod, akivel együtt kell működni. Akit rá kell venni, hogy megtegye, amit kérsz. Ez csak úgy megy, ha figyelsz rá, ha az ő érzéseit, gondolatait is figyelembe veszed. Ha mindkettőtök élvezi az együtt töltött időt. Így, mert a lovaglás nem csak a lovon ülés. Kiérsz a lovardába, behozod a lovat a karámból, a legelőről, megpucolod, felszereled. Ez mind együtt töltött idő. Ezen elfoglaltságok alatt ismered meg igazán őt, mit szeret, mit nem, csiklandós-e, mennyire akaratos. És ő is hozzád szokik. A lovaglás alatt folytatódnak a közös kalandok: megtanultok együtt dolgozni, tanítjátok, bátorítjátok egymást. Ha már elég ügyesek vagytok, kimehettek a lovarda kapuin kívülre. Felfedezésre vár az erdő, mező, a természet csodái titeket hívnak. Találkozhattok nyuszival, őzekkel, kis és nagy madarakkal, és ha szerencsétek van, róka is kukucskál a bokrok közül.
A kistesódnak is bemutathatod a pacit. Ha már elég nagy, hogy a hintában üljön, a lóra is föl lehet tenni. Persze csak úgy, hogy felnőttek fogják őt is és a lovat is. Neki is nagyon sok mindent meg tudtok  tanítani. Egyensúlyozni, tornázni, sőt a lovak nagy része szereti, ha a gyerekek és akár a felnőttek énekelnek neki.

Ha szeretsz versenyezni, a lovaddal azt is lehet. Vannak ügyességi versenyek, ahol mindenféle izgalmas akadályt kell megoldanotok. Pl. át kell menni egy kapun úgy, hogy nem szállsz le a ló hátáról, el kell menni zörgő, ismeretlen dolgok között, ami a lónak nagyon nehéz, hiszen menekülő állat. Ez azt jelenti, hogy ha úgy érzi, veszély leselkedik rá, legszívesebben elszaladna. De itt pont az a lényeg, hogy megtanulta, nem kell félni ezektől az ijesztő dolgoktól és bízik benned annyira, hogy megteszi. Belelép a vízbe, rámegy egy ponyvára, nem fél a lobogó zászlótól vagy egy nyitott esernyőtől. De más versenyek is vannak. Díjlovaglás, ahol lovad idomítottságát, együttműködő készségét kell bemutatni, díjugratás, ahol magas és széles akadályokat kell átugrani. Ha a gyorsaságot szereted, a galoppsport a te világod, ha nem vonz annyira a lovon ülés, akkor lehetsz fogathajtó, ott a bakról, a kocsiról hajtod a lovat, sőt akár a lovakat.
A legfontosabb, hogy sose feledd, van egy barátod, aki számít rád, akinek fontos vagy. Tudod, mint a Kis Herceg “…egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. “

Szólj hozzá