Könyvajánló

A könyvek és a történelem az én asztalom! Pompás, hogy most erről a kettőről együtt van szó. Nekem nagyon tetszett, főleg az alagi lovakról szóló fejezet. Ajánlom mindenki figyelmébe, annak is, aki ott lakik, és annak is, akinek gyermekével együtt kirándulni támad kedve Dunakeszin és környékén!

A Sétáljunk együtt Dunakeszin!, ahogyan az alcíme is jelzi: helytörténeti mesekönyv. A dunakeszi óvónők régi terve volt, hogy készüljön egy olyan könyv, amelynek segítségével az óvodások és kisiskolások számára, mintegy mese- és olvasókönyv, közelebb hozható a településtörténet. Tavaly – az önkormányzat anyagi támogatásával – sikerült megvalósítanunk ezt a tervet.
A kötet 11 mesét tartalmaz, amelyek Dunakeszi nevének alakulásáról, a Duna-partról, a Katonadombról, a római kori kikötőerődről, a Műhelytelepről, a Főtérről, a Szent Mihály-templomról, az alagi lóversenypályáról, az Árpád-kori templomromról, a repülőtérről és a tőzegtavakról szólnak. A mesék szereplői az óvodás korú Bálint és a kisiskolás Anna, akiknek családja generációk óta Dunakeszin él. A gyerekek nagyon szeretnek Dédihez járni, mert Dédi olyan igaz történeteket tud mesélni, amelyek szerintük jobbak bármely mesénél. Dédivel kalandoznak végig több évszázad helytörténetén.
A meséket óvónőkkel írtuk, és ők is illusztrálták a kötet nagy részét. A modern grafikai kivitelezésű, jó minőségű papírra, színes képekkel nyomtatott 75 oldalas kötet végén színező található, illetve egy térképet is elhelyeztünk, amelyen bejelöltük a mesékben szereplő helyszíneket.
A mesék az alapjai az óvodások és kisiskolások múzeumpedagógiai foglalkozásai nagy részének. Minden meséhez kapcsolódik egy-egy foglalkozást. A foglalkozást választó pedagógusnak pedig nincsen más dolga, mint a gyermekekkel elolvasni az adott mesét, amelyet a foglalkozás keretében együtt dolgozunk fel.
Emellett a mesekönyv a családok körében is nagy népszerűségnek örvend, sokan sétálnak tényleg együtt Bálinttal és Annával Dunakeszin. A város vezetősége pedig minden Dunakeszin ballagó óvodásnak városi ajándékképpen adja a kötetet.
A legnagyobb elismerés a kötet kapcsán talán az volt számunkra, amikor egy óvodai foglalkozás alkalmával a gyerekek megkérdezték: Mikor olvashatják már a második kötetet.

Sétáljunk együtt Dunakeszin!
Helytörténeti mesekönyv. Szerk. Kerekes Dóra. Dunakeszi, Dunakeszi Város Önkormányzata, 2018.
Ára: 1200 forint
Megvásárolható a Révész István Helytörténeti Gyűjteményben és Dunakeszi Város Önkormányzata Ügyfélszolgálatán félfogadási időben.


Szólj hozzá