ÚTMUTATÓ A FEJBŐL MESÉLÉSHEZ

Sziasztok! Kedvenc írónőm felkért, hogy az én rovatomban jelenhessen meg az a kis segédlet, amit gondolatindító ötletnek szán a mesélésben még kezdő szülőknek. Mivel mesélni is jó játék akár kitaláljuk, akár hallgatjuk a történetet, örömmel adtam teret számára.

ÚTMUTATÓ A FEJBŐL MESÉLÉSHEZ

  • Könnyebb, mint gondolnád, tehát bátorság, hidd el, hogy képes vagy rá! Képzeld el, hogy a fantáziád is egy izom, amit rendszeres edzéssel, azaz meséléssel egyre nagyobbá, erősebbé és rugalmasabbá tudsz tenni!
  • Nem kell messzire gondolni a hősök keresésében. A gyerekek szeretik beemelni fantáziavilágukba a körülöttük lévő tárgyakat, személyeket és azok tulajdonságait.
  • Találd meg kedvelt játékát, figuráját, plüssét, háziállatát és ő(k) legyen(ek) a főszereplők. Ha már van neve, használd azt, ha még nincs, találj ki egyet! Ha ez a gyereknek nem tetszik, úgyis kijavít, és mond egyet ő.
  • Kezdd mindennapi eseményekkel! Képzeld el, hogy a karakter kinézete alapján milyen tulajdonságokkal ruházható fel. Ha enne, vásárolna, beszélgetne, sétálna, hogyan tenné? Elutazhat ugyanoda, ahol nemrég jártatok, megtörténhetnek vele hasonló események, mint amiket együtt átéltetek, és jól érezte magát a gyerek.
  • Részletesen, aprólékosan mesélj és logikusan! Mondatról mondatra építsd a történetet! Lassan, sietség nélkül, még akkor is, ha már gondolatban előreszaladtál.
  • Kérdezz a gyerektől! Pl. Szerinted mi történne, ha…? Merre is menjenek most? Na, kivel is találkozott? Előbb-utóbb eljuttok oda, hogy felteheted a kérdést: Miről szóljon a mai mese?
  • Ha már elkapta a mese fonalát, együtt fogtok mesélni. Egymás ötleteiből újabb és újabb, sőt vadabbnál vadabb történetek születhetnek. Engedd, hogy a leglehetetlenebb dolgok is megtörténjenek: Pl. Mikrót használ az ősember, mert a földönkívüliek otthagyták neki.
  • Terelgesd a gondolatait kérdésekkel az általad helyesnek vélt végkifejlet felé! Ne ijedj meg, ha a Te gondolatvilágodhoz, erkölcsi normáidhoz képest más megoldásokat talál! Engedd, hogy „kimesélje”, de mondd el a saját verziódat neki!
  • Egyszer csak rá fogsz jönni, hogy könnyebb vele megértetni és elfogadtatni egy mesén keresztül, hogy miért nem szereti Katika, ha húzgálják a haját, vagy miért nem érdemes összeverekedni Pistikével, átverni a barátját stb., mint elővenni érte és prédikálni.
  • És végül a legfontosabb: Ha belealszol a saját mesédbe, az azt jelenti, hogy neked is tetszett és ellazított, görcsölés nélkül tudsz már mesélni. Azért még motyogd el a folytatásért esdeklő gyermeknek, hogy majd holnap folytatod, de jól jegyezze meg, hogy hol tartotok!

Szólj hozzá